Jurnaliștii de la The Guardian au luat pulsul rugbyului românesc, cu un an înainte de debutul Cupei Mondiale ce va avea loc în Anglia, chiar de la antrenorul „stejarilor”, Lynn Howells (64 ani). Galezul anunță în țara care a inventat jocul cu balonul oval că România va impresiona la Cupa Mondială și că obiectivul îl constituie obținerea a două victorii într-o grupă din care mai fac parte Franța, Irlanda, Italia și Canada.
„Nivelul jucătorilor de top este bun. Problema e că cei mai buni jucători ai noștri sunt toți înaintași. Cu jucătorii de treisferturi mai avem ceva de lucru. Publicul trebuie să aprecieze că ne vom construi eseurile bucată cu bucată. Nu vom fi nici Noua Zeelandă, nici Australia„, spune Howells.
„Atunci mi-am spus: e o gașcă de băieți buni. Pot să construiesc ceva aici”
Numit director tehnic al naționalei în ianuarie 2012, Lynn povestește cu umor englezesc despre atmosfera rece pe care a găsit-o la primul antrenament. „Zăpada era de un metru și jumătate pe teren, în București. Și pur și simplu, înghețai! Sincer, în Marea Britanie niciun jucător nu ar fi dat zăpada la o parte. Dar ei au ajuns acolo și s-au antrenat ca de obicei. Atunci mi-am spus: ;>”. Rezultatele dătătoare de energie nu au întârziat să apară: România a câștigat de două ori consecutiv IRB Nations Cup (2012 și 2013), iar evoluțiile bune din Cupa Europeană a Națiunilor au propulsat-o direct în grupele Cupei Mondiale de Rugby. „Recent am bătut Tonga și Canada și cred că vom impresiona prin jocul nostru multă lume la această competiție. Obiectivul nostru este să câștigăm două meciuri, ceea ce ne-ar califica automat la următoarea ediție a Cupei Mondiale, un lucru imens pentru rugbyul românesc”, dezvăluie Howells.
Un capitol din cartea Despite the Knock-backs este dedicat rugbyului din România
IRB, banii și națiunile mici
Mutând centrul discuției pe un alt teren, antrenorul „stejarilor” dezaprobă politica forului internațional de specialitate (IRB) care livrează sume imense națiunilor rugbistice din primul eșalon valoric, în timp ce echipe precum România sau Georgia au nevoie de suport financiar mai mare, dar li se oferă doar firimituri: „O soluție ar fi sistemul de a promova și a retrograda din Turneul celor Șase Națiuni. Ultima clasată de acolo să joace în Cupa Europeană a Națiunilor, iar câștigătoarea acesteia să urce în loc. Poți înțelege de ce Scoția și Italia nu susțin acest lucru pentru că primesc o mulțime de bani de la IRB, dar adevărul e că nu joacă deloc bine. Și, într-o zi, dacă totul ne merge așa cum trebuie, îi putem bate”.
Venitul unui jucător de top e în jur de 200 de lire sterline
În plus, și selecționata „Lupii București”, al cărei supervizor este, a început să obțină victorii în competițiile europene, românii urmând să debuteze în Challenge Cup (a doua competiție rugbistică din Europa), la Newcastle. „Am mai jucat împotriva lor și am rezistat până la finalul meciului. Ne-am ținut aproape și de Brive, deci progresul este evident. Trebuie totuși să ne reamintim că este o echipă experimentală și că principalul ei scop este să crească nivelul jucătărilor din campionatul intern pentru jocurile echipei naționale. Nu este ușor, venitul lor este undeva la aproape 200 lire sterline pe lună, iar în acest an, în Challenge Cup, participarea va fi și mai dură pentru că nu mai sunt echipele italiene, ci doar adversare de top Stade Francais, Newport Gwent Dragons și Newcastle”, a conchis Howells. Contractul acestuia cu naționala se va încheia în 2015, după Cupa Mondială din Anglia. Și poate cu o premieră pentru rugbyul românesc: depășirea fazei grupelor.
Naționala de rugby, una dintre performerele sportului românesc, alături de reprezentativa feminină de handbal și selecționata de polo
! DE AFLAT România a participat la toate cele șapte ediții ale Cupei Mondiale de rugby și nu a trecut niciodată de faza grupelor. A opta ediție a Cupei Mondiale de rugby se va desfășura între 18 septembrie si 31 octombrie 2015 în Anglia
! DE VĂ‚ZUT Meciurile României la Cupa Mondială din Anglia. Grupa D:
! DE CITIT În cartea sa autobiografică, „Despite the Knock-backs”, Lynn Howells a dedicat un capitol rugbyului românesc
! DE ȘTIUT 16 este locul pe care naționala de rugby a României îl ocupă în clasamentul IRB
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER